Werkvormenblog Marijn Blaisse | Trainingen

01 juni 2012

3x Waarom

Posted in Effectiviteit

Jonge ondernemers hebben veel baat bij een heldere visie. Een visie ondersteunt ze namelijk bij het nemen van beslissingen. Ook kunnen ze hierdoor snel en bondig duidelijk maken wat ze doen en hoe ze het doen. Het geeft het potentiële opdrachtgevers duidelijkheid. Deze kennismakingsoefening is erop gericht de ondernemer meer inzicht te geven in zijn eigen drijfveren en overtuigingen ten aanzien van bedrijfsvoering.


13 april 2012

Je vraagt erom!

Posted in Communicatie

Presentatieangst omzetten in motivatie

Bij presenteren is het geven van feedback al snel beladen. Het is een onderwerp dat veel met angst en onzekerheden te maken heeft. Dit maakt de deelnemers kwetsbaar. Als trainer merk je dit in veel weerstand: deelnemers gaan zich passief of actief verzetten tegen de oefeningen en de trainer moet steeds harder werken (of 'trekken') om het tot een leerproces te brengen. Door het op een andere manier aan te pakken, namelijk door ze zelf te laten aangeven waaraan ze behoefte hebben verandert de stemming. Bij deze een oefening die past bij deze aanpak.


11 februari 2012

Meer dan 1000 woorden

Posted in Communicatie, Effectiviteit

Het inzetten van foto's

Training is erop gericht iemand vanuit een huidige situatie (A) te begeleiden naar een betere situatie (B). Om gericht te kunnen begeleiden is het handig eerst te weten wat A, B en eventueel C (slechtst mogelijke situatie) zijn. Om hier een concreet beeld van te krijgen kun je, zoals gebruikelijk, het een en ander uitvragen. Dit kan meerdere sessies in beslag nemen.

Een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden. Een bekend gezegde, wat, vertaald naar een werkvorm, dus veel tijd kan besparen!

16 januari 2012

Verborgen Boodschappen

Posted in Communicatie

Boodschappen ontleden

Ik heb een werkvorm ontwikkeld die inzicht geeft in een complex onderdeel van communicatie: het verschil tussen de letterlijke boodschap en de subjectieve betekenis die eraan kleeft. Deze subjectieve betekenis is sterk afhankelijk van de eigen ervaring en de context waarin een bepaalde boodschap wordt ontvangen. Neem bijvoorbeeld deze zin "He, je zei tegen mij dat we tot 6 uur door moesten gaan." De letterlijke boodschap en de subjectieve betekenis ervan kunnen sterk verschillen..

07 december 2011

Marshmallow Challenge

Posted in Effectiviteit

Marshmallow taak

Op TEDx kwam ik een leuk filmpje tegen van Tom Wujec, een man die al duizenden mensen dezelfde uitdaging heeft voorgelegd. De taak is om met een team van 4 binnen 18 minuten een zo hoog mogelijke structuur te maken van 20 slierten rauwe spaghetti, wat schilderstape en wat touw. Bovenop het bouwwerk moet een marshmellow worden geprikt. Het leuke aan deze taak is, dat hij een sterk activerend effect heeft en op vele manieren kan worden toegepast. In deze blogpost bespreek ik een aantal van de mogelijke toepassingen.

04 november 2011

Vuile was buiten hangen

Posted in Effectiviteit

Feedback oefening: Vuile was buiten hangen!

Directe, kritische feedback is veel waard, met name in situaties waarbij het vergroten van persoonlijk- of bedrijfssucces centraal staat. 

01 november 2011

Werkvormenblog

Wat leuk dat u de weg naar mijn werkvormenblog heeft gevonden!

Mijn idee met dit blog, is, om elke maand een werkvorm te delen en bespreken. Ik hoop dat dit voor andere trainers een inspiratiebron kan zijn! Ook hoop ik dat opdrachtgevers het een leuke manier vinden om bij mij een kijkje in de keuken te nemen. Ik geef nu drie jaar training op het gebied van communicatie en effectiviteit. De trainingen maak ik zo veel mogelijk op maat, wat betekent dat ik de inhoud van de trainingen steeds aanpas. Inmiddels heeft me dit een boel nieuwe werkvormen opgeleverd...

Reacties

  Top Marijn! Deze info ga ik zeker meenemen bij mijn presentatie training die ik binnenkort op de HvA geef!
  Rosa
  17 apr 2012
  Ik blijf het leuk vinden dat jij je werkvormen deelt met ons. Dank je wel voor deze werkvorm, ga ik zeker een keer inzetten!
  Celine
  17 apr 2012
  Ik ken zo'n soort werkvorm al, maar vind het heel handig dat je erbij uitlegt hoe je hem inzet. Relaxt
  Thomas
  17 apr 2012
  Hee Marijn,

  Leuke werkvorm. Had ik m net een half uur eerder gehad, dan had ik hem mooi kunnen gebruiken voor het bepalen van...
  Anneke
  14 feb 2012
  Hartelijk dank! Erg fijn dat je de werkvormen deelt. Deze lijkt me weer heel bruikbaar en niet ingewikkeld.
  Groet,
  Marijke
  Marijke van den Brink
  18 jan 2012

Nieuwsbrief ontvangen